Судак – гігант серед окуневих

Судак – між щукою й окунем. Дивлячись на судака, може здатися, що ця риба – результат порочного зв’язку окуня з щукою. Як і звичайний окунь, судак смугастий і прикрашений колючим переднім спинним плавцем.
Однак його тіло і голова набагато більш витягнуті, а вражаюча паща озброєна іклами. Плавці у нього не червоні, як в окуня, а прозорі – причому на спині й хвості по ним розкидані темні цятки.

Проте судак відноситься саме до окуневих і є найбільшим представником цього сімейства. Середня особина досягає 60-70 см в довжину і ваги 2-4 кг. Однак є і визначні особини. Найбільшим (серед офіційно зареєстрованих) вважається судак вагою 11,48 кг, виловлений у 2016 році у швейцарському озері Маджоре. Проте за іншими даними траплялися особини й трохи більше – 130 см завдовжки та вагою у 20 кг.

Звичайно, такі великі судаки здавна являються бажаними об’єктами рибальського промислу. Родина звичайного судака – басейни Азовського, Чорного і Балтійського морів. Однак сьогодні його ареал значно ширший. У кінці XIX століття цю рибу завезли в озера Великобританії, а з 1950-х років розселили по багатьох водоймах СРСР, де він раніше не водився.

Судак – батько-герой

За способом життя судаків ділять на осілих та напівпрохідних.

Перші живуть в річках, водосховищах і проточних озерах. Саме проточних, тому що судак потребує чисту воду з високим вмістом кисню. Осілі судаки нерестяться там же, де і живуть, що і зрозуміло з назви.

Інша справа – напівпрохідні судаки, що мешкають в солонуватих водах прибережних лиманів. Навесні, коли приходить час нересту, вони залишають рідні місця і підіймаються вгору по річках – Дніпру, Волзі, Дону й іншим.

Цікаво, що головна роль в турботі про майбутнє потомство у судаків відведена самцям. Саме самець вибирає місце для майбутньої кладки. Зазвичай таким місцем є камені, донний пісок або коріння рослин. “Батько” зависає над майбутнім гніздом і, махаючи плавцями, очищає місце від мулу. Після чого самки відкладають в гнізда дрібну, але дуже численну ікру – від 200 тисяч до одного мільйона ікринок – і пливуть геть.

А ось самець місце кладки не покидає. Він продовжує змивати з ікри осілий мул і агресивно відганяє від гнізда інших судаків. Цікаво, що якщо “вартовий” загине, то його місце займе такий же самець – з-поміж тих, яких тільки що відганяли.

Ще цікавішим є той факт, що захищаючи гніздо від родичів, судак не звертає увагу на іншу рибу. Чим і користується, наприклад, плотва, яка, подібно зозулі відкладає у гнізда судака свою ікру. А навіщо хвилюватися, якщо судак твоєму потомству і захист і гігієну забезпечить?

Місія самця закінчується після появи мальків. Спочатку мальки харчуються зоопланктоном, потім переходять на безхребетних і дрібну рибку. Ростуть судачки швидко – до середини літа досягають 9 см довжини, а до осені виростають до 15 см.

Що спільного між містом та рибою?

Багатьом здається очевидним, що кримське місто Судак має пряме відношення до однойменної риби. Мовляв, місто стоїть на березі моря, судак водиться поблизу моря … Однак етимологія слів – штука складна. І в даному конкретному випадку ми маємо справу з простим збігом.

Щодо походження назви риби, ця справа до кінця неясна. Вважається, що воно походить від польської назви судака – “sandacz”, а та, своєю чергою, від німецького “sander” (sand – це пісок, а ця риба дійсно надає перевагу піщаному дну).

Що ж стосується міста Судак, то його назва походить із кримськотатарських слів “suv” (вода) і “dag” (гора), або з іранського “suyda”, “suxta-ka” (чистий, святий, священний).

Чи варто боятися судака?

Більшу частину часу дорослі судаки ховаються далеко від берега – у глибоких місцях. Однак на глибині з їжею важкувато, тому з вечора до ранку вони збираються в зграї й відправляються полювати на мілководдя.

Темний час доби судака не бентежить. Крім чутливої ​​бічної лінії, яка тягнеться аж на хвостовий плавець, ця риба має примітні вирячені очі зі світловідбиваючим шаром. Якщо ви заглянете в очі спійманого судака при світлі сонця, то помітите в них блакитний відблиск.

Незважаючи на свої розміри, цей хижак харчується невеликою рибою (8-10 см). Причому горло у нього вузьке, тому він віддає особливу перевагу продовгуватій та вузькій здобичі (бички, плотва, уклейка, тюлька).

Як і його побратим – окунь, судак полює із засідки та здатний стрімко переслідувати жертву, створюючи гучний плескіт. Та й стрибати він майстер.

Л. Сабанеєв:
«У Москві-річці, як тільки почнуть (у перших числах травня) збирати греблі, судак, відчувши ослаблення течії, кидається донизу і встигає перестрибнути через перешкоду, скидаючись з розбігу з сажнів висоти. Видовище вилітаючих судаків досить цікаве, бо вони при цьому точно вилітають з води, падаючи сажнів на п’ять і далі за греблю. У цьому польоті ясно чути тріск від скуйовдженого ним пір’я.
[…]
Незважаючи на свою хижу натуру, судак дуже смиренний і, на думку волзьких рибалок, сумирніше і дурніші від судака немає жодної рибини.».

Із останнім твердженням знаменитого натураліста навряд чи б погодилися туристи, які в липні 2009 року вирішили скупатися в уже згаданому вище швейцарському озері Лаго-Маджоре. Непрохані гості сильно не сподобалися місцевому судаку. В результаті він так покусав туристів, що двох з них довелося відправити до відділення швидкої допомоги (довжина одного з риб’ячих укусів досягала 10 см!). Незабаром цього судака (70 см завдовжки й вагою 8 кг) спіймали. А швейцарська поліція спекла “хулігана” і подала тим самим туристам – у вигляді моральної компенсації …

Звичайно, подібна поведінка судаків – не правило, а надзвичайна випадковість.

Судак – і смачний, і корисний

Судак – не тільки найбільший, але і найцінніший представник сімейства окуневих. У кулінарному сенсі, звісно.

М’ясо у судака щільне, але при цьому дуже ніжне. Міжм’язових кісток мало, що робить його особливо придатним для рибного філе. Судака можна солити, варити, коптити й навіть запікати у фользі повністю.

Вживання риби взагалі корисно для людського організму, а судака – особливо. По-перше, його м’ясо дієтичне – з малим вмістом жиру і великим вмістом білка (до 18%). У білку судака присутні аж 20 амінокислот – причому вісім з них для людини незамінні (тобто наш організм їх потребує, але сам синтезувати не може). Про мінеральні речовини (фосфор, йод, калій) і говорити не варто!

І, наостанок, маленька порада. Купуючи судака, намагайтеся звертати увагу на його очі. Якщо вони прозорі та блискучі – значить, риба свіжа. Ну, а, якщо затягнуті каламутною плівкою, то самі розумієте …